روانشناس خانواده در تهرانموضوعات روانشناسی

مشاوره تربیتی در تهران

مشاوره تربیتی خوب در تهران

مشاوره تربیتی تهرانپارس

 

روانشناسی تربیتی مطالعه چگونگی یادگیری و حفظ اطلاعات است. عمدتاً بر فرآیند یادگیری در اوایل کودکی و نوجوانی تمرکز دارد. با این حال، یادگیری یک تلاش مادام العمر است. مردم فقط در مدرسه یاد نمی گیرند. در عوض، آنها از طریق تمام تجربیات زندگی خود، از جمله در خانه، با دوستان، در محل کار، از طریق رسانه های اجتماعی، و از طریق فرهنگ یاد می گیرند.

روانشناسان تربیتی عوامل بیولوژیکی، شناختی، عاطفی و اجتماعی دخیل در یادگیری را مطالعه می کنند و درک ما را از راهبردهای آموزشی، سبک های یادگیری فردی و اهمیت زمینه محیطی عمیق تر می کنند. آنها ممکن است در کودکان با چالش های یادگیری خاص تخصص پیدا کنند و روش های آموزشی را توسعه دهند که به دانش آموزان در موفقیت در مدرسه کمک کند.

روانشناسی تربیتی چندین رشته روانشناسی دیگر از جمله روانشناسی رشد، روانشناسی رفتاری و روانشناسی شناختی را در بر می گیرد. با گذشت زمان، پنج مکتب فکری اصلی ظهور کردند که شامل نظریه‌های رفتارگرایی، شناخت‌گرایی، ساخت‌گرایی، تجربه‌گرایی و نظریه‌های یادگیری زمینه‌ای اجتماعی می‌شوند.

دیدگاه ها در روانشناسی تربیتی

همانند سایر حوزه‌های روان‌شناسی، محققان در روان‌شناسی آموزشی هنگام بررسی یک مشکل، دیدگاه‌های متفاوتی را در نظر می‌گیرند. این دیدگاه‌ها بر عوامل خاصی تمرکز می‌کنند که بر یادگیری تأثیر می‌گذارند، از جمله افکار، احساسات، رفتارها، تجربیات و موارد دیگر.

پنج مکتب فکری اصلی بر این حوزه پژوهشی تسلط دارند که شامل دیدگاه‌های رفتاری، رشدی، شناختی، سازنده‌گرایی و تجربی است.

مشاوره تربیتی در تهرانپارس
مشاوره تربیتی تهرانپارس

دیدگاه رفتاری

این دیدگاه نشان می دهد که همه رفتارها از طریق شرطی سازی، مانند تقویت مثبت، آموخته می شوند. روانشناسانی که این دیدگاه را در نظر می گیرند، برای توضیح چگونگی وقوع یادگیری، به طور جدی بر اصول شرطی سازی عامل تکیه می کنند.

به عنوان مثال، معلمان ممکن است با دادن نشانه هایی به دانش آموزان که می توانند با اقلام مطلوب مانند آب نبات یا اسباب بازی مبادله شوند، به یادگیری پاداش دهند. دیدگاه رفتاری بر این نظریه عمل می کند که دانش آموزان زمانی که برای رفتار مطلوب پاداش داده می شوند و برای رفتار بد تنبیه می شوند، یاد می گیرند.

در حالی که چنین روش‌هایی می‌توانند در برخی موارد مفید باشند، رویکرد رفتاری به دلیل عدم توجه به فرآیندهای درونی مانند نگرش‌ها، احساسات و انگیزه‌های درونی برای یادگیری مورد انتقاد قرار گرفته است.

 

دیدگاه توسعه

دیدگاه رشد شامل مطالعه رشد بیولوژیکی، شناختی، عاطفی و اجتماعی در طول عمر است. این دیدگاه بر چگونگی کسب مهارت ها و دانش های جدید کودکان در حین رشد و تکامل تمرکز دارد

برای روانشناسان رشد، تعادلی بین طبیعت و پرورش در فرآیند یادگیری وجود دارد. به این معنی که با رشد مغز، ظرفیت یادگیری، حل مسئله و حافظه افزایش می یابد و در عین حال، تجربیات زندگی با خانواده، همبازی ها، معلمان و مربیان، فرآیند یادگیری و کسب دانش را تسهیل می کند.

مراحل رشد شناختی ژان پیاژه نمونه ای از یک نظریه مهم رشدی است که به بررسی چگونگی رشد فکری کودکان می پردازد.

مشاور تربیتی تهرانپارس
مشاوره تربیتی تهرانپارس

با درک نحوه تفکر کودکان در مراحل مختلف رشد، روانشناسان تربیتی بهتر می توانند درک کنند که کودکان در هر مرحله از رشد خود قادر به انجام چه کارهایی هستند. این می تواند به مربیان کمک کند تا روش ها و مواد آموزشی را با هدف گروه های سنی خاص ایجاد کنند.

دیدگاه شناختی

رویکرد شناختی بسیار گسترده تر شده است، عمدتاً به این دلیل که عواملی مانند تفکر، توجه، پردازش اطلاعات و شکل گیری حافظه را در نظر می گیرد.

روانشناسان شناختی برای سازه هایی مانند باورهای فردی، دیدگاه ها، احساسات و انگیزه هایی که به فرآیند یادگیری کمک می کنند، ارزش قائل هستند.[4] این نظریه از این ایده حمایت می کند که فرد به دلیل انگیزه درونی خود یاد می گیرد، نه به دلیل پاداش های بیرونی که یک رفتارگرا آن را می بیند.

رویکرد سازنده گرایی

این دیدگاه بر چگونگی ساختن فعالانه دانش خود از جهان متمرکز است. 5 سازنده گرایی تأثیرات اجتماعی و فرهنگی را به حساب می آورد که بر نحوه یادگیری ما تأثیر می گذارد.

کسانی که رویکرد سازنده‌گرایانه را اتخاذ می‌کنند بر این باورند که آنچه که یک فرد از قبل می‌داند به‌طور قابل‌توجهی بر نحوه یادگیری اطلاعات جدید تأثیر می‌گذارد. این بدان معناست که دانش جدید را فقط می توان به دانش موجود اضافه کرد و درک کرد.

این دیدگاه به شدت تحت تأثیر کار روان‌شناس لو ویگوتسکی است که ایده‌هایی مانند منطقه رشد نزدیک و داربست آموزشی را ارائه کرد.

مژگان واثیان

کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی
عضو نظام روانشناسی ایران 49033
عضو :  انجمن روانشناسی ایران
        :  انجمن روانشناسان آمریکا
نویسنده کتاب بایدها و شایدهای تربیت جنسی کودک و نوجوان

روان شناس مژگان واثیان
روانشناس مژگان واثیان

مشاوره پیش از ازدواج
درمان اختلالات روانشناسی
خانواده درمانی،زوج درمانی،سالمند
مشاوره تربیتی،تحصیلی کودک و نوجوان
انتظار ازدواج
تفسیر نقاشی کودکان،آزمون هوش کودکان
هوش چندگانه گاردنر
مهارت های اجتماعی نوجوانان

 

 

آدرس شعبه تهرانپارس : فلکه اول تهرانپارس، گلبرگ شرقي، بين تقاطع رشيد و باقري، پلاک 95

77760350 / 77760381/ 77760368

مژگان واثیان

دکتر تو

کلینیک ایرانی

مرکز تخصصی مشاوره و روانشناسی خانواده ایرانی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا
تماس با مرکز